Maling er mere end bare maling

At vælge maling kan være lidt af en proces, hvis ikke man er vant til det. Markedet er nemlig efterhånden blevet virkelig stort, og der er stort set specialmaling til enhver opgave. Derfor kan det være lidt af en jungle at bevæge sig ud på malingsmarkedet, men lidt gode råd på vejen kan hjælpe. Netop derfor har vi alliereret os med de gode malersvende fra Østerbro – og er nu klar til at give dig gode råd med på vejen, når du skal vælge maling.

udendørsmaling

En type maling kan have mange navne
Malerafdelingen i et byggemarked eller en malerforretning vil typisk have maling fra en række forskellige producenter. Det betyder ikke nødvendigvis, at de er forskellige, men bare at de markedsføres af forskellige virksomheder. Alligevel er al maling langtfra ens, så det er en god ide at læse på etikette, tjekke producentens hjemmeside eller spørge en professionel til råds inden du hiver kortet frem og bærer den dyre maling hjem.

Tre basisingredienser i maling
Meget groft sagt kan man sige, at maling har tre ingredienser. Bindemiddel, opløsningsmiddel og pigment. Disse tre ingredienser skal alle til, for at maling har de egenskaber, som det skal have. Bindemiddelet kan man sammenligne med en form for lim. Det er bindemiddelet, der så at sige sørger for, at malingen hænger sammen og hænger fast på den overflade, der er tiltænkt. Opløsningsmidlet sørger for, at malingen er flydende, så der rent faktisk kan males med det. Opløsningsmidlet fordamper, når malingen tørrer. Pigment er indholdet af farve.

Kvalitet af maling
Malings kvalitet hænger tæt sammen med indholdet af de tre ingredienser. For eksempel er det bindemidlet, der er afgørende for malingens dækkeevne, slidstyrke, glans og lignende. Det er også afgørende for, hvor man kan bruge malingen. Pigmentindholdet vil typisk afgøre, hvor dækkende en maling er. Ofte vil billigere maling ikke have samme indhold af pigment som dyrere maling, og derfor vil dækningsgraden være lavere. Det betyder, at man skal tage højde for dette, inden man udregner prisen på sin maling. Opløsningsmidlet i maling kan for eksempel være vand, terpentin eller olie. Det er vigtigt at sætte sig ind i, om den maling man anvender kan være sundhedsskadelige at bruge indendørs. Normalt vil professionelle malere ikke anvende terpentinbaseret maling indendørs. Der kan dog være undtagelser i forbindelse med for eksempel restaurering af gamle bygninger, hvor der kan søges dispensation ved myndighederne. En professionel maler vil kunne informere nærmere om særlige typer maling og deres anvendelig, og du kan som regel også læse videre på producenternes hjemmesider.

Malerfirmaet Sommerlund Aps
Livjægergade 33
2100 København Ø
Telefon: 20 16 17 86

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *